9 september: Megen – Venlo

dag 2 – woensdag 9 September 2015, Megen (9:45) – Venlo (19:22), 107 km, 16,7 km/u, 15º – 19º, zonnig, oostenwind, kracht 3
Route Megen - Venlo
Route Megen – Venlo

 

Knooppunten, bah!

Vertrek 9.30 uur en naar de Maasdijk fietsen richting Gevangenpoort uit de 14e eeuw die door zijn hoogte een blikvanger is. De zon was ons al welgezind: de stralen die hij door de nevel perste waren schitterend en heerlijk warm. De zon maakte op de hoog gelegen dijk het uitzicht op de uiterwaarden en het laag gelegen Megen schilderachtig.

B&B Megen
B&B Megen
20150909_094249
Gevangenpoort Megen

Oostwaarts de dijk volgend passeerden we enkele kleine dorpjes en stopten in het 14e eeuwse vestingstadje Ravenstein (een aanrader) en hadden we direct aanspraak met twee fanatieke lopers. In de Marktstraat vers gebakken brood voor onderweg gekocht en het centrum doorgefietst.

bij Ravenstein
bij Ravenstein

Doorgefietst naar het zuidelijker gelegen Grave waar we op het fraaie zonovergoten Marktplein een koffiestop hielden.

Cuyk
Cuyk (rechts Henri Dunant aangemeerd)

Gepicknickt op de Maaskade in het verderop Cuijk, een dorpje ten zuiden van Nijmegen met een gigantische RK-kerk.  Cuijk heeft aan de Maas een aanlegplaats voor schepen en het was  toeval dat het Rode Kruisschip  Henri Dunant daar net aanmeerde. De lange kade wordt ontsierd door de walafwerking met grote stalen damwandplaten.

St. Agatha
St. Agatha

Wat zuidelijker de Maas volgend gestopt bij Sint Agatha, genoemd naar het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Moeheid ging een beetje toeslaan en Oeffelt bij de gemeente Boxmeer bracht uitkomst:  een restaurantje aan de Maas. Via Beugen naar Boxmeer richting Vierlingsbeek voor een lunchstop tussen de maisvelden. Op dit punt buigen we iets van de Maas af en via een lange rechte weg fietsen we naar Maashees en weer wat van de Maas af naar doorsneeplaatsjes als Wanssum en Blitterswijck (20 km t.n.v. Venlo) waar we bij Jumbo wat boodschappen deden. Proviand borgen we op in een van de Ortlieb-voortassen, echt handig.

rode bordjes ipv knooppunt bordjes
rode bordjes ipv knooppunt bordjes

De zig-zag koers van de knooppunten dus zat reden we via Lottum en Grubbenvorst rechtstreeks naar Venlo bij een door ons geplande B&B. Niet gedaan omdat de accommodatie verre van aantrekkelijk was. Toch een hotel uitgekozen in het centrum nota bene:  een voormalig fiscusgebouw dat onlangs omgebouwd is tot trendy-hotel PUUR. In het hotel gegeten in het mooi vormgegeven restaurant omdat we gewoon geen puf meer hadden om voor een noodzakelijke koolhydraten-hap de binnenstad in te gaan.