2016 naar Rome

Eindelijk gaat het dan gebeuren, op 2 mei trekken we deur achter ons dicht. Op het moment dat ik dit schrijf (dinsdag 26 april) zijn de voorbereidingen grotendeels achter de rug. Allereerst hebben we de fietsen van nieuwe banden (Schwalbe Marathon Racer), remblokken en kettingen voorzien. Van mijn voorwiel bleken de lagers versleten. Deze worden momenteel bij Harry Wielersport in Naarden vervangen. Tevens luidere bellen (met kompas) en een toeter gemonteerd en extra koplampen en achterlichten.

Bij de Vakantiefietser in Amsterdam (www.vakantiefietser.nl) hebben we de ontbrekende fietskleding aangevuld, fietsschoenen aangeschaft en boekje met reparatietips voor onderweg gekocht. We kregen als cadeau mee “Het Grote FietsvakantieBoek”. Het bleek zeer nuttige tips te bevatten.

We zijn lid geworden van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome (www.pelgrimswegen.nl). Onderdeel van het lidmaatschap is het boekje ‘Op pelgrimstocht naar Rome, vraagbaak voor wandelaars en fietsers’. Dit boekje bevat zeer nuttige informatie!! Ook kregen we twee Pelgrimspassen die we in elke etappeplaats bij de kerk, de ‘mairie’, de plaatselijke Syndicate d’Initiative of ons hotel kunnen laten afstempelen om deze in Rome bij de Friezenkerk in te leveren voor een zgn. Testimonium als bewijs dat de pelgrimage is voltooid.

Voor de navigatie maken we gebruik van zowel kaarten als GPS op Garmin en smartphone. De route door Frankrijk en Italië hebben we op A4tjes gekopieerd uit de Michelin-atlas (Frankrijk) en Hallwag-atlas (Italië).

Onze route is tamelijk ongebruikelijk. Vanuit Muiderberg rijden we naar Namen om de Maas ‘op te pakken’. Deze volgen we tot de bron ergens ten noord-oosten van Langres. Daarna via Gray, Dôle en Lons-le-Saunier naar Dompierre-sur-Mont bij Orgelet. Daar runt een neef van Martha een boerderij. Via Grenoble, Gap en Barcelonette gaan we over de Alpen (Col de l’Arche) richting Cuneo en Savona. Daar bereiken we de Middellandse Zee. Langs de kust via Genua, La Spezia, Pisa, Livorno, Orbetello (Porte Ercole!) en Civitavecchia komen we uiteindelijk in Rome.

Grofweg gemeten met de Android-app Map Distance Meter een afstand van ongeveer 1700 km. Tel daar nog eens 300 á 400 km bij op, vanwege de onnauwkeurigheid,  dan kom je op 2000-2100 km. We denken tussen de 80 á 90 km per dag te kunnen rijden. Dat zou neerkomen op 23-26 reisdagen. Als we na elke vijfde reisdag een rustdag inlassen zou dat neerkomen op 27-30 dagen in totaal. Dus 1 juni in Rome. We zullen zien.

Alle wegen leiden naar Rome;
daar kan geen vergissing bestaan.
Om in de oude stad te komen,
houde men slechts de grote baan.
Met uw stok telt gij aan de stenen
traag de afstand die u nog scheidt.
En uw schaduw draait langs u henen
naar gelang de dag verder schrijdt;
en, eenzaamheid der eenzaamheden,
als die raaf op uw schouder zit,
en u toeroept: keer op uw schreden!
dan doet gij maar als ik en bidt.
Bidt tot de vrome martelaren
naar wier graven gij pelgrimeert,
opdat zij uw ziel rein bewaren
van het stof dat de weg stoffeert.
Bidt tot de Muzen, alle negen,
bidt tot de rozen en de dauw,
en als uw schreden als lood wegen,
bidt, bidt tot Onze Lieve Vrouw.

Uit: Een voetreis naar Rome, Bertus Aafjes