10 mei: St. Mihiel – Vaucouleurs

 

dag 9 – dinsdag 10 Mei 2016, St. Mihiel (10:34) – Vaucouleurs (16:45),
via: Sampigny, Mécrin, Boncourt-sur-Meuse, Commercy, Euville,
Vertuzey, Troussey, Pagy-sur-Meuse, Ugny-sur-Meuse,
53 km, 16º – 20°,  in het begin even regen, verder half- tot zwaarbewolkt, zuidoostenwind, kracht 3-4

efficiënt rijden

We zaten op de fiets rond 10.40 uur en dat viel mee. ‘s Nachts was er een enorme hoosbui en heeft het daarna langdurig geregend. De regen was tot 11.00 uur voorspeld maar het weer zat ons mee.

Mairie St. Mihiel
Mairie St. Mihiel

De eerste actie die we ondernamen was een stempel bemachtigen in het gemeentehuis van St. Mihiel en daar gingen we. We checken onderweg steeds van plaats tot plaats om de hoogteverschillen nauwkeurig te weten, desnoods fietsen we extra kilometers om onnodige klimpartijen te vermijden. De route hadden we goed doorgenomen en dachten een goede keus te hebben gemaakt door langs de Maas naar Bislée te fietsen maar kwamen al snel tot de conclusie dat dat een stomme keus zou zijn. Het pad begon weliswaar goed maar alles wees er op dat dat niet van lange duur kon zijn. Dus terug richting centrum en de steile toerit tot de D964 voor lief te nemen en op de D964 ook een pittige klim af te werken. Het regende licht en dat zorgde ervoor dat door de passerende trucks  er woeste vochtnevels op ons neerdaalden. Maar wat schoten we op deze belangrijke doorgangsweg op. Automobilisten waren ons welgezind en hielden keurig afstand. Al spoedig kon het regenjack uit en dat was prettig omdat er diverse klimmetjes voorkwamen en het met een regenjack aan toch wel erg warm wordt. Bij Sampigny konden we gelukkig de D964 verlaten en op een rustige D12 rijden en genieten van het landschap en de diverse dorpjes. Aangenaam verrast waren we spoedig in Commercy te arriveren: een mooie stadskern en uitnodigend voor onze eerste noisette.

Commercy
Commercy

 

Het was een drukte van jewelste in het eetcafé omdat er -tig werknemers van bedrijven daar aan het lunchen waren en hoe!! Na Commercy pakten we de D36 en kruisten we voor de zoveelste keer de Maas en het daarnaast gelegen Canal d’Est. In Vertuzey verderop verorberden we op het dorpsplein met de kerk en het gemeentehuis er doorgaans vlakbij onze lunchproducten die we ‘s morgens in het hotel bij elkaar scharrelen.

20160510_141951

 

Hilarisch dat er op dat moment vier grote vuilniswagens op diezelfde plek vuilnis op wilde halen dat door de eerste wagen al opgehaald was en dat in een gehucht als Vertuzey. We gingen weer verder, passeerden vele rangeerterreinen voor treinen, Opvallend het landbouwverkeer, grote schoolbussen. Opvallend de enorme kalkfabriek met de door de kalk wit, platina uitgeslagen treinwagons om de kalk te transporteren.

20160510_144853

 

Vaucouleurs  (de stad van Jeanne d’Arc) hebben we snel bereikt en  hotel LOR’N gauw gevonden.

20160510_210830

 

 

20160510_202752

Een maaltijd bij een restaurantje op de hoek en een conversatie met een Nederlander uit Emmen die op de fiets naar Barcelona gaat is voor de dag een leuke afsluiting.

St. Mihiel - Vaucouleurs
St. Mihiel – Vaucouleurs