11 mei: Vaucouleurs – Bourg-Sainte-Marie

dag 10 – woensdag 11 Mei 2016, Vaucouleurs (9:12) – Bourg-Sainte-Marie (14:45),
via: Montbras, Domrémy-la-Pucelle, Coussey, Neufchateau,
Harréville-les-Chanteurs, Goncourt, Saint-Thiébault,
53 km, 12º – 18°,  in het begin nevelig, verder zwaarbewolkt, windstil 🙂

Jeanne d’Arc

We gingen vroeg weg voor ons doen, het was nota bene pas 9.15 uur toen we uit het mooie Vaucouleurs vertrokken. Liefst waren we eerder gegaan maar de zware nevel die ontstaan was door zware regenbuien van de afgelopen avond en nacht verhinderden ons voornemen. We hadden twee opties voor onze route: de doorgaande hoofdweg D964 kiezen waarvan we niet wisten of het daar veilig fietsen was en de hoogte die aangegeven was wel goed fietsbaar zou zijn of alternatieve routes nemen die veilig zijn maar qua afstand nadelig omdat er meer kilometers gereden moeten worden maar als voordeel hebbend dat er minder geklommen dient te worden. De eerste zware klim die we aflazen op de navigatie loog er niet om, hij was zeer steil maar we kwamen met de inmiddels aardig aangeleerde klimtechniek redelijk goed boven. We hadden afgesproken dat de oranje vlag opzij van onze fiets goed zichtbaar moet zijn voor achterliggend verkeer en dat we zo veel mogelijk rechts ‘strak in de markeringslijn van de weg’ moesten blijven fietsen. Dat lukte en de alternatieve routes lieten we voor vandaag liggen. Montbras, een van de eerstvolgende plaatsen trok aandacht door het grote kasteel aldaar en de villa’s in de buurt. Ooit was dat een welvarende stad. We reden verder en het werd rustiger omdat het meeste verkeer richting snelweg was gegaan. Gigantische koolzaadvelden en ingezaaide akkers (erwten).

20160511_102135

We passeerden vandaag de grens van de Vogezen en de Maas waar de D964 verandert in D164. We reden door Greux en ook hier is herkenbaar dat slagers, bakkers en levensmiddelenwinkeltjes niet meer bestaan. Nu worden producten ‘aan huis’ geleverd, te zien aan het vrachtwagentje met vleesproducten. De mensen die wij onderweg zagen waren voornamelijk ‘oudjes’, op muurtjes zittend of met een wandelstok lopend om langstrekkend verkeer te spotten. We zoefden over het prachtige asfalt door de diverse dorpjes en de hellingen waren niet dusdanig dat je je longen uit je lijf moest hijgen. Dat we de geboorteplaats Domrémy la Pucelle van Jeanne d’Arc naderden werd al snel duidelijk.

20160511_105520
Jeanne d’Arc in Domrémy-la-Pucelle

Beelden, affiches, straatnamen en zo waar twee bussen met toeristen maar slechts een enkel cafeetje. Aan het dorpje hebben we leuke herinneringen uit 1986 toen wij daar met onze dochter van twee kampeerden. Tevens een mooie gelegenheid om in het gemeentehuis een stempel te halen. (we waren de vierde die er vandaag om vroegen!).

20160511_104958
Mairie Domrémy-la-Pucelle
la Meuse bij Domrémy
la Meuse bij Domrémy-la-Pucelle

Doorpeddelen naar Neufchateau waar we in een parkje vlakbij de Maas die op deze locatie in breedte al behoorlijk smal is, hebben geluncht (vanuit de Ortliebtassen). De stad konden we snel achter ons laten en even daarbuiten konden we wat inkopen doen, vooral aan fruit hadden we behoefte. De mueslireepjes zijn jammer genoeg op en zijn in de supermarkt helaas niet overal verkrijgbaar.

la Meuse bij Neufchâteau
la Meuse bij Neufchâteau

Vanaf 13.40 uur was het ‘rutschen’, naar boven en naar beneden. Soms makkelijk, soms heftig. Ook een colletje kregen we van anderhalve km met een stijging van 6%. Bourg Ste. Marie waar we een hotelkamer hadden laten regelen door onze dochters vonden we snel en net op tijd voor de regen.

Vaucouleurs - Bourg Sainte Marie
Vaucouleurs – Bourg Sainte Marie