4 mei: Retie – Autre-Eglise

dag 3 – woensdag 3 Mei 2016, Retie (09:40) – Autre-Eglise (20:00),
via: Witgoor, Kwaadmechelen, Tessenderlo, Diest, Tienen, Hoegaarden, Lathuy, Huppaye
99 km, 12º – 16°,  zonnig, zuidoostenwind, kracht 2-3

niet één van onze beste dagen

De ochtend begon goed: stempeltje gehaald op stadhuis van Retie.

stadhuis Retie
stadhuis Retie

Daarna de plaats verlaten richting Tessenderloo. De navigatie stuurde ons terug naar het kanaal van de vorige dag.

kanaal bij Retie
kanaal bij Retie

We reden dit door tot een breder kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Tot nabij Tessenderloo volgden we het voor een tiental kilometers. In Tessenderloo genoten we op het marktplein van cappuccino en appelgebak met slagroom. Daarna richting Diest. Tot zover hadden we vrij autoluwe wegen bereden maar na Diest was het pas. Eerst de drukke N2, daarna de rustiger N29 tot Tienen. Wel hadden beide wegen redelijke ruime fietsstroken. Rond 4 uur waren we in Tienen. Op het fraaie marktplein tussen Kerk en Stadhuis aten we wat.

markt Tienen
markt Tienen

So far so good was ons idee en we dachten er nog een 15 km aan vast te plakken. De hotels zijn tussen Tienen en Namen niet erg dik gezaaid maar we vonden er één in een plaatsje Lathuy. Zonder te bellen gingen we op pad. Navigatie ingesteld en tot voorbij Hoegaarde ging het goed maar daarna begon de navigatie ons allerlei kasseiwegen op te sturen.

kasseien bij Jodoigne
kasseien bij Jodoigne

Uiteindelijk kwamen we op een onverhard pad terecht dat we kilometers volgden tot we vlak bij het vermeende hotel weer op de verharde weg uitkwamen.

middle of nowhere Jodoigne
middle of nowhere Jodoigne

Daar bleek het hotel veranderd te zijn in een Gite d’Etappe maar erger nog het was gesloten. Al het geploeter voor niets en geen hotel in de buurt. We vonden er één in Autre-Eglise op 11 km afstand. Na veel heuvel-op heuvel-af kwamen we tegen achten uitgewoond aan.

Gelukkig was de ontvangst allerhartelijkst, de kamer uitstekend en het diner voortreffelijk. We hoorden van de gastvrouw dat kort na Tienen in Hoegaarde de zgn. Ravel 2 begint en langs het hotel loopt. De Ravel’s zijn lange afstandsfietspaden door België. Deze zijn vaak aangelegd op in onbruik geraakte treintracé’s. Hadden we dat maar eerder geweten. We vielen snel in slaap.

Retie - Autre Eglise
Retie – Autre Eglise