7 mei: Haybes – Sedan

dag 6 – zaterdag 7 Mei 2016, Haybes (9:46) – Sedan (18:00),
via: Fumay, Revin, Monthermé, Charleville-Mézières, Lumes, Nouvion-sur-Meuse, Donchery
79 km, 15º – 22°,  zonnig, zuidenwind, kracht 3-4

een voorspoedige dag

Na het ontbijt bij Hotel Saint-Hubert reden we eerst een kilometertje terug naar de camping waar Marlien, Wych en Artur stonden. Daar dronken we samen binnen in de camper nog een ‘bakkie’. Ook zetten we samen met Wych de ongebruikte bidonhouder over van Martha’s fiets naar de mijne zodat we een extra bidon meteen ter beschikking hadden.

sleutelen op camping Haybes
sleutelen op camping Haybes

Daarna namen we afscheid en togen via de Voie Verte langs de Maas richting Fumay. Dit fietspad verkenden wij al eens in 2009. We stonden toen op een camping in Revin, ongeveer in midden van het meer dan 60 km lange fietspad. Bij Revin reden we door een lekkend tunneltje wat voor boten is bedoeld om een ondiepe meander van de Maas af te snijden.

tunneltje bij Revin
tunneltje bij Revin

Vlak voor Monthermé dronken koffie met wafels erbij. Zelfs de uitbaatster kenden we nog van 2009. In Monthermé, de stad waar generaal Rommel in de meidagen van 1940 het eerst met zijn tanks over de Maas trok, staken wij ook de Maas over om onze weg aan de andere kant te vervolgen. Tot Charleville-Mézières niets op te merken behalve dat de wind zich van zijn slechte kant liet zien. Na wat gehannes kwamen we terecht in het centrum van deze oude hertogenstad op het Place Ducale waar een heuse kermis aan de gang was.

Place Ducale Charleville-Mezieres
Place Ducale Charleville-Mézières

We dronken er een colaatje en reden vlug verder in zuidelijke richting om de stad uit te komen. We kwamen terecht op een, niet beschreven, fietspad langs de Maas dat, naar een passerende fietsster ons vertelde, helemaal voorbij Sedan naar Mouzon leidde.

fietspad tussen Charleville-Mezieres en Sedan
fietspad tussen Charleville-Mezieres en Sedan

Even voor Sedan verlieten wij dit fietspad om, na een klimmetje, op één van de toegangswegen naar Sedan uit te komen waar Marlien ‘s morgens voor ons een hotel had gereserveerd. Het bleek een budgethotel te zijn wat duidelijk niet ingesteld bleek te zijn op fietsers. Ze hadden geen fietsruimte en de receptioniste verzekerde ons dat de fietsen de volgende ochtend verdwenen zouden zijn als we ze op de parkeerplaats zouden zetten. Ze mochten wel op onze kamer. Dat was even passen en meten maar dat lukte. Vijfhonderd meter verderop was, na later bleek, een goede Chinees waar we heerlijk hebben gegeten. Daarna snel slapen.

Haybes - Sedan
Haybes – Sedan