8 mei: Sedan – Dun-sur-Meuse

dag 7 – zondag 8 Mei 2016, Sedan (10:33) – Dun-sur-Meuse (16:45),
via: Wadelincourt, Remilly-Aillicourt, Mouzon, Villemontry, Létanne, Beaumont-en-Argonne, Stenay, Mouzay
57 km, 20º – 25°,  zonnig, zuidenwind, kracht 4-5

Nergens koffie

Goed geslapen en niet te vroeg op. Tijdens het ontbijt begon een Nederlandse dame met een zwaar accent met ons te praten. ‘U komt uit een Russisch gebied’, zei Martha die dat als taaldocente feilloos kan horen. De dame vond dat verwonderlijk. Daarna begon ze een monoloog over haar vlucht naar Nederland met haar zoon na het overlijden van haar man. Vervolgens kwamen we bij Stalin en zijn minder bekende KGB-trawant Beria terecht. Beide zijn nml. Georgiers. Na de fietsen weer van de kamer afgezeuld te hebben en opgetuigd reden we met een stralend zonnetje en redelijk briesje naar het fietspad richting Mouzon.

fietspad langs de Maas voorbij Sedan
fietspad langs de Maas voorbij Sedan

Op een gegeven moment dachten we dat het fietspad wel erg uit de flank ging. We besloten ons eerder vastgestelde parcours te volgen. Dat leek eerst wel slim maar al spoedig moesten we aan de bak voor een pittige klim.

20160508_114804

Daarna de afdaling naar Mouzon aan de Maas waar de kathedraal van afstand al opviel. We kwamen op de gedachte (het was tenslotte zondag) in deze kerk een stempeltje te halen. In de pastorie kregen we deze van de pastoor.

Pastoor in Mouzon
Pastoor in Mouzon

Deze keek ons wel steeds aan alsof wij van Mars kwamen. Dacht hij soms dat hij vreselijk in de maling werd genomen? Mouzon was verder volkomen verlaten dus een kopje koffie was er niet bij. Weer op weg (de door ons bedachte weg via gele en zelf witte D-weggetjes) ging het van kwaad tot erger. Eerst een verschrikkelijke klim daarna gevolgd door een afdaling op een onverhard pad en tenslotte met de fiets aan de hand steil omhoog.

na pittige klim
na pittige klim
onverhard pad
onverhard pad
kerk na ellende
kerk na ellende

Deze grap heeft ons wel anderhalf uur gekost. Daarna via een rutschbaan (dwz telkens heuvel-op-heuvel-af) richting Stenay.

heuvelop-heuvelaf
heuvelop-heuvelaf

Ook deze stad bleek volledig verlaten. Zou dit elke zondag zo zijn of kwam het door de nationale feestdag voor het einde van WOII.

waterrad in Maas bij Stenay
waterrad in Maas bij Stenay

We dorsten geen gele D-weggetjes meer te nemen en legden de laatste 12 km af langs de rode D964. De wind blies hier weer aardig en hoeveel dat scheelt merkten we toen deze laatste 3 km zuidwestwaarts liep en we hem in de rug hadden. Het hotel was een grote verrassing want het was een motel waar we de fietsen pal voor de deur konden afladen en in een grappig fietsenhok konden stallen.

motel Dun-sur-Meuse
motel Dun-sur-Meuse

Een goed restaurant bleek op geen honderd meter te zijn en daar hebben we tussen feestvierende Fransen lekker gegeten. En het was ook nog fijn stil bij onze motelkamer bij terugkeer. Toch nog een dag met een happy end.

Sedan - Dun sur Meuse
Sedan – Dun sur Meuse