3 mei: Leerdam – Retie

dag 2 – dinsdag 3 Mei 2016, Leerdam (09:40) – Retie (18:10),
via: Brakel, Aalst, Veen, Wijk en Aalburg, Elshout, Drunen, Berkel-Enschot, Tilburg, Biest-Houtakker, Hilvarenbeek, Lage Mierde, Reusel, Arendonk
91 km, 10º – 15°,  zonnig, noordwestenwind, kracht 3-4

rivieren en kanalen

Na een lekker ontbijt eerst nog even langs het stadhuis op een steenworp afstand voor een stempel in ons pelgrimspaspoort. Daarna peddelden we met de wind in de rug richting veer Herwijnen-Brakel over de Waal. Toen via Zuilichem naar Aalst aan de afgedamde Maas voor de overzet naar Veen.

20160503_105522

 

Op route over de dijk naar Wijk en Aalburg zagen we veel karakteristieke dijkwoningen. Deze zijn behouden gebleven omdat, door toedoen van Waterschap Rivierenland, aan twee waterkeringen is gewerkt. Opvallend was dat er zoveel woningen te koop stonden. Open cafés voor een bakje koffie troffen we echter niet. Later vielen de grote boerderijen op waar er ook veel van te koop stonden. Pas in Elshout al weer ver na de brug over de Bergsche Maas scoorden we ons eerste ‘bakkie’. Na Drunen volgden de Loonse en Drunense Duinen, een compleet ander gebied. Naar Tilburg toe en er oostelijk omheen viel vooral het drukke verkeer op. We reden een stuk langs de Hoevense Kanaaldijk, passeerden Safaripark Beekse Bergen en scoorden ons tweede bakkie op de Vrijthof in Hilvarenbeek met zijn opvallende kerktoren met ‘bolle’spits.

20160503_144047

 

Daarna één lange rit naar de Belgische grens waar we de plaatsjes Esbeek, Lage Mierde en Reusel passeerden. Wat valt er over te zeggen: het zag er parkachtig uit. Hier wat technische pech en moest een Ortliebtas ontruimd worden omdat het gereedschap onderin zat. Natuurlijk ontruim je eerst de verkeerde tas 🙂

20160503_160100

 

Toen stonden we opeens in België en vlak voor Arendonk,ons aanvankelijke doel voor vandaag.

20160503_165057

 

We vonden het nog te vroeg om te stoppen en besloten richting Geel te rijden. De navigatie gaf aan dat we het jaagpad langs het Kanaal Antwerpen-Turnhout-Dessel moesten nemen. Hoe mooi dit jaagpad ook was en ook nog steeds met de wind in de rug vonden we het opeens welletjes.

20160503_170702

 

In Retie bleek, op 5 km afstand, een hotel te zijn. We kregen een prima kamer met onze fietsen kort daarbij. Aan de overkant van de weg was een brasserie waar we lekker hebben gegeten. Een prima dag!

Leerdam - Retie
Leerdam – Retie