28 mei: San Vincenzo – Alberese

dag 27 – zaterdag 28 mei, San Vincenzo (9:56) – Alberese (18:05),
via: Venturina Terme, Follonica, Castiglione della Pescaia,
Marina di Grosseto, Grosseto, Rispescia,
95 km, 19º- 24º,  overwegend zonnig, zuidwestenwind kracht 2-3

Rome komt steeds dichterbij

Het ontbijt in het hotel Villa Denia was op-en-top Italiaans, dwz. naast brood, veel taart.

20160528_091133

En verse cappuccino werd ons gebracht. Het opladen van de Ortlieb fietstassen trok de aandacht van twee Italiaanse echtparen op leeftijd. De link ‘Nederland’ werd gauw gelegd omdat een kleinkind van het ene echtpaar in Haarlem woont en zij daarom twee jaar geleden in Nederland op bezoek waren. Zij wensten ons een goede reis en daar gingen we, de straat uit en naar de SP39 waar we weer op onze hoede moesten zijn voor voorbij jakkerend verkeer. Het landschap veranderde snel, de olijfboomgaarden kwamen in zicht, onderbroken door cipressen en pijnbomen.

olijfbomen
olijfbomen

Kwekerijen met palmbomen en hier en daar wijnranken.

20160528_110525

De boerderijen vroegen aandacht omdat zij in het landschap de ruimte hadden en met hun omgeving een mooi beeld vormden.

20160528_104058

20160528_111235

Na enige tijd konden we afbuigen naar de kustweg, de SP152  richting Follonica, een 30 km lange weg naar het zuiden. We hadden geluk want eindelijk hadden we wind in de rug en we konden er goed de vaart in zetten. Zeer tevreden konden we na aankomst in de stad aan de koffie en hopen dat de rest van de dag ook zo voorspoedig zal verlopen. Het uitzicht was fraai, we konden door het  heldere weer Elba zien liggen.

Weer op de fiets konden we bij Puntone getuige zijn van alle voorbereidende werkzaamheden voor half juli als in Italie het toeristenseizoen losbarst. Terrassen, paviljoens, in aanbouw zijnde appartementen of appartementen die gerenoveerd worden. Hoveniers aan het werk en plantenbakken die gevuld worden.

Bij Castiglione della Pesaia reden we zo waar op een echt fietspad en hoefden eens niet het wegdek te delen met snelverkeer. Het was maar goed dat het overdag was want plotseling werden we geconfronteerd met een boom midden op het fietspad!

20160528_143909

De vaart zat er nog steeds goed in en goedgemutst reden we naar het Parco Regionale della Maremma om vanuit  het park naar onze eindbestemming in Albarese te gaan.

bij de Ombrone
bij de Ombrone op zoek naar het pontje

20160528_161807

We wisten niet of de rivier l’Ombrone een pontje had of niet. In vroegere tijden was dat wel het geval ivm het vervoeren van vee. De poging er achter te komen of er voor ons eventueel een pontje in het vooruitzicht zou zijn, liep op niets uit en er restte niets anders dan een omweg van 15 kilometer te maken. We kwamen vervolgens in Grosseto uit en vonden de weg naar Albarese, dachten we. Voordat we het wisten reden we in onze ogen op een autoweg in plaats van de vertrouwde Aurelia waar voldoende plaats is voor snel- en langzaam verkeer. We besloten rechtsomkeert te gaan en een parallelweg op te zoeken tussen de superstrada en de autostrada in en dat lukte aardig. Totdat wij uiteindelijk eindigden bij een boerderij waar de weg ophield. Een conversatie volgde met het echtpaar en zij ons uitlegden dat ‘hun’  Aurelia plaats heeft gemaakt voor een autoweg waar je als fietser je leven niet op moest wagen. Op de vraag hoe wij dan in Alberese moesten komen wezen ze ons op deze autoweg. Om daar te komen moesten we 1 kilometer onverharde weg afleggen en in gaan voegen op de autoweg. Zo hard we maar konden rijden, reden wij naar de tweede afslag toe en wisten niet hoe snel we de weg konden verlaten. Het was later dan gedacht en we moesten rond 18.00 uur bij ons hotel zijn. Er restte nog een kwartier. De wind was gedraaid en de laatste kilometers verliepen trager dan gedacht. Een kwartier te laat kwamen we aan en de hoteleigenaresse was er gelukkig nog. Verrassend dat de locatie een oude boerderij betreft.

‘s Avonds hebben we weer de fiets moeten pakken (oh wat fietst dat lekker zonder bagage) om een kilometer verder van een heerlijke Italiaanse maaltijd te genieten in een puur Italiaanse trattoria waar wij de enige buitenlanders waren. Het was een leven van jewelste daar. Een familie zat daar gezellig wat te vieren en er werd in- en uitgelopen.

20160528_204548

In het pikkedonker reden we met onze professionele fietsverlichting weer terug naar ons superverblijf. Een heerlijke dag.

San Vincenzo - Alberese
San Vincenzo – Alberese