2015 Bretagne

3 t/m 22 mei

dag 1 – zondag 3 mei 2015, Muiderberg – Duinkerken,
via: Utrecht, Breda, Antwerpen, Gent, Oostende,
319 km,  regenachtig en koud

Vertrek van huis: 12.45 uur. Eerst naar Jeran in Amsterdam om gedag te zeggen (Marlien is in Turkije) en om camper te showen. Het weer was redelijk: 12 graden, geen neerslag. Ri. Breda, bij Hazeldonk-West eerste stop. Daarna ri. Gent  t.z.v. Oostende, ri. Duinkerken naar LA LICORNE, onze eerste camping dichtbij zee.
Een zeer rustige plek.

dag 2 – maandag 4 mei 2015, Duinkerken – Équihen-Plage,
via: Calais, Cap Gris-Nez, Boulogne-sur-Mer,
91 km,  halfbewolkt en 16°

Zeer goed geslapen, bijzonder stille plek. Ontwaakten met een zonnetje. De zee achter onze camper nodigde uit een strandwandeling te maken. Via een code was het toegankelijk. Doorgereden naar het centrum van Duinkerken en een blik geworpen op de talrijke historische panden, de haven en standbeelden uit W.O.ll. Na Duinkerken route D601 ri. Gravelines gevolgd dat met zijn ommuring deed denken aan Naarden. In het centrum dichtbij het gemeentehuis de lunch gebruikt. Vervolgens langs Oye Plage naar Calais. Michiel probeerde van deze gelegenheid
gebruik te maken om de vergeten oplader voor zijn oude Nokia daar te kopen maar helaas.

We reden door tot Sargatte waar we een van de hoge stenen trapjes vanaf de hoofdweg omhoog gingen om de zee te zien. Vervolgens bezochten we de krijtrotsen van Cap Blanc-Nez en Cap-Gris-Nez, een toeristische trekpleister gezien het grote aantal toeristen ter plaatse.  Wat het daar zo mooi maakte was de combinatie van zee met de glooiende koolzaadvelden.
We hadden Boulogne sur Mer voor een overnachting voor ogen maar dat viel door grootte en eentonigheid tegen. We kozen voor een camperplaats bij Equihen plage ipv de camping La Falaise vlakbij.
Vanaf het camperterrein een lange trap naar het strand afgedaald. De zee was echter niet bereikbaar vanwege grote hoeveelheden gladde rotsblokken en stenen.

 

dag 3 – dinsdag 5 mei 2015, Équihen-Plage – Pourville-sur-Mer,
via: Berck, Le Crotoy, Le Tréport, Dieppe,
149 km,  halfbewolkt en 16°

Met een windkracht 9 op de camper beukend werden we vroeg in de ochtend wakker . Een goede leer voor de volgende keer: niet te dicht bij de zee staan en opletten niet vlakbij een waterzuiveringinstallatie te gaan staan. Als de wind was gedraaid hadden we dus in een enorme stank gezeten.

Naar Merlimont via binnenweggetjes. Glooiende landschappen en afwisselende woningbouw. Vanaf Tréport aan zee installaties voor nucleaire bedrijvigheid, vandaar dat het terrein is afgeschermd door hoog opgetrokken hekwerk met prikkeldraad. De kustweg volgend zagen we veel zand- en grintdepots.

Criel Plage: koffiestop via een zijweggetje. Op weg naar camping Marquevalle twv. Dieppe. Een rustige familiecamping en plek zat. 10 km. door het glooiende landschap van Pourville naar Dieppe gefietst.  Langs de kust hadden we een schitterend uitzicht op de bekende krijtrotsen die Monet schilderde. We passeerden Engels aandoende landhuizen. Bocages steeds meer waar te nemen.

Kenmerkende architectuur: vakwerk. Horizontale accenten door afwisseling van baksteen en structuurvakken die opgebouwd zijn door keitjes te metselen op een gladde ondergrond. Ook herkenbaar: groene verticale geschilderde banen om vakwerk te accentueren.

Tegen de avond ging het regenen. Kachel aan.

dag 4 – woensdag 6 mei 2015, Pourville-sur-Mer – La Haute Folie,
via: Varengeville-sur-Mer, Saint-Valery-en-Caux, Fécamp,
74 km,  halfbewolkt en 15°

Vertrek 13.00 uur.
Eerst naar Dieppe gegaan voor een nieuwe poging een oplader te vinden voor de Nokia.  Vanuit Dieppe ri. Varengeville sur Mer met prachtig aangelegde Engelse tuinen. ‘Le bois des Moutiers’ is daar een aanrader.

De kustweg D75 en D68 is in deze periode prachtig met zijn schitterende glooiende koolzaadvelden en velden met zilte tuinbouwgewassen. Op de route zijn door erosie de inhammen aan de kustweg kenmerkend. Veel bos is op deze plekken ontstaan. Een groot aantal villa’s is en wordt daar gebouwd.

Op een van de binnenweggetjes leek camperplaats Y-port een geschikte overnachtingsplek maar de camperplaats lag te dicht bij een doorgaande weg en dat betekende wegwezen voor ons. De volgende poging werd het iets verderop gelegen Fécamp, waar kou en wind door de directe ligging aan de kust voor ons verre van aantrekkelijk was. We kwamen uiteindelijk uit in het plaatsje Vattentot  op camping ‘Le Pommier’.  Goed gekozen: doodstil, in agrarisch gebied en bovendien een terrein voor ons alleen.

De volgende dag was het zonnig en 13 graden. We maakten vanaf de camping een fietstocht naar Etretat. We startten op de D11, fietsten via Gerville, afslag Les Loges, Benouville naar de kustplaats. Er was weinig verkeer en er waren pittige klimmetjes.

De baai in Etretat heeft aan  weerszijden twee kenmerkende rotsen. Een daarvan wordt vanwege zijn uiterlijk ‘de olifant’ genoemd en trekt daardoor heel wat toerisme, deze keer opvallend veel Japanners. Misschien ook omdat het stadje een ‘Arles’ uiterlijk heeft en gezelligheid uitstraalt.  Waarschijnlijk ideaal voor schoolexcursies want op het moment dat wij er waren arriveerden toevallig twee bussen met scholieren. De zon scheen uitbundig en wij nestelden ons daarom op een van de bankjes in het parkje. Grappig hoe talrijke meeuwen rondfladderden op zoek naar etensrestjes.

We hadden trek gekregen en kochten in een van de bakkerijtjes een verse baguette voor onze terugweg. We reden terug via Pierrefigue, Beaurepaire, Villainville en bij de Intermarché in Criquetot deden we nog wat boodschappen. Er kwam nog veel klim- en daalwerk via Fongueuse Mare naar Gerville.  Het begon een beetje te miezeren. 17.30 uur waren we weer terug op de camping.

dag 6 – vrijdag 8 mei 2015, La Haute Folie – Tannée,
via: Le Havre, Honfleur, Cabourg, Bénouville, Caen, Avraches,
283 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 9 – maandag 11 mei 2015, Tannée – Trébeurden,
via: St. Malo, Cap Fréhel, Saint-Brieuc, Guincamp, Lannion,
177 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 12 – donderdag 14 mei 2015, Trébeurden – Brest,
via: Lannion, Saint-Jean-du-Doigt, Morlaix,
128 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 14 – zaterdag 16 mei 2015, Brest – Lambézen,
via: Pointe-Saint-Matthieu, Daoulas, Crozon,
120 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 16 – maandag 18 mei 2015, Lambézen – Quimper,
via: Menez-Hom, Douarnenez, Pointe du Raz,
137 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 17 – dinsdag 19 mei 2015, Quimper – Arradon,
via: Concarneau, Lorient,
131 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 19 – donderdag 21 mei 2015, Arradon – Poix-de-Picardie,
via: Rennes, Avranches, Caen, Rouen,
527 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst

dag 20 – vrijdag 22 mei 2015, Poix-de-Picardie – Muiderberg,
via: Amiens, Lille, Antwerpen, Breda, Utrecht,
449 km,  halfbewolkt en 16°

Nog geen tekst