6 mei: Wépion – Haybes

dag 5 – vrijdag 6 Mei 2016, Wépion (9:55) – Haybes (16:45),
via: Profondeville, Anhée, Dinant, Waulsort, Hastière, Heer-Agimont, Givet, Chooz, Ham-sur-Meuse, Vireux-Wallerand
69 km, 15º – 25°,  zonnig, zuidenwind, kracht 3-5

Wind, wind en nog eens wind

Na een uitstekend ontbijt namen we afscheid van de patron madame Dabeux van Villa Grazia.

ontbijt in Villa Grazia
ontbijt in Villa Grazia

Maar niet na weer een stempel te hebben gescoord in onze pelgrimspassen. Haybes (spreek uit: èbbe) was ons doel voor vandaag en daar zouden we Marlien, Wychert en onze kleinzoon Artur ontmoeten die op de terugweg waren van hun campervakantie in Zuid-Frankrijk.

Van mijn zus Saskia kreeg ik nog een apppje met de reminder dat onze vader vandaag 96 zou zijn geworden. Hij is echter op 67-jarige leeftijd overleden. Vreemd idee, dat ik deze maand ook 67 wordt.

Toen Martha en ik in 1969 voor het eerst op vakantie gingen werden we lid van de ANWB. We zouden naar een zuster van een tante van mij gaan die en dorp in de Franse Alpen aan het opknappen was. Bij de ANWB kon je een samengestelde route late maken naar de plaats van bestemming. Een soort knooppuntenroute ‘avant la lettre’. Deze route leidde van Namen tot Montigny-le-Roi langs de Maas. Op latere vakanties zijn we er nog vaak langsgereden. Vandaar het idee om op deze fietstocht de Maas tot de bron te volgen.

Tot Dinant was het nog een kleine 20 km. Dit leidde over fietspaden die soms uit kasseien bestonden en soms met gravel verhard maar meestal goed asfalt.

Dinant
Dinant

Na Dinant reden we een stuk over de N96 maar bij Waulsort staken we de Maas over om het fietspad tot de Franse grens te volgen.

koffie bij kanolocatie aan de Maas
koffie bij kanolocatie aan de Maas

Bij Givet, de eerste plaats in Frankrijk, staken we weer over naar de oostelijke oever waar het fietspad Voie-Verte naar Charleville-Mezieres begon.

Franse grens
Franse grens
begin Voie Verte bij Givet
begin Voie Verte bij Givet

Het was inmiddels steeds harder gaan waaien. De laatste 25 km tot Haybes was het stoempen geblazen. We waren 2 minuten bij het hotel toen de Wychert, Marlien en Artur met de camper de straat binnenreden. We hebben nog lekker samen bij het hotel getafeld.

Marlien, Wych en kleine Artur
Marlien, Wych en kleine Artur
Artur
Artur
Wépion Haybes
Wépion Haybes