2 mei: Muiderberg – Leerdam

dag 1 – maandag 2 Mei 2016, Muiderberg (11:00) – Leerdam (16:45),
via: Weesp, Nigtevecht, Nieuwersluis, Breukelen, Maarssen, Utrecht, Jutphaas (Nieuwegein), Vianen, Hei- en Boeicop
66 km, 13º – 16°,  zonnig, zuidwestenwind, kracht 3-4

Amateur

Afgelopen zaterdag de route in detail uitgestippeld. Dit gedaan door met Google Maps op tablet steeds per dag de route mogelijkheden te bepalen en in te zoomen om mogelijke eigen variaties te bepalen. Dan valt op hoe handig het Franse systeem van departementale wegnummering is. Wegen en straten kunnen van naam veranderen maar het wegnummer niet. Deze details sloegen we daarna op in een Word document. Zo ontstond een document van 7 bladzijden. Martha heeft steeds een pagina zichtbaar op haar stuurtasje en ik heb Google Maps op de Galaxy S4 op mijn stuurtasje. Dit leek ons handiger dan waypoints op te slaan met Garmin Basecamp om daarna de ontstane route op de Garmin Edge te laden. Na een dag rijden blijkt dit in de praktijk goed te werken. De Garmin gebruiken we voor snelheid, richting en de werkelijk gereden route te registreren.

Zondag zou ik nog ‘even’ Martha’s derailleur afstellen omdat na montage van de nieuwe ketting deze op de twee kleinste tandwielen oversloeg. Dat lukte voor geen meter. In arre moede maar Aad Brands, één van mijn wielrenmakkers, gebeld. Aad is zijn hele leven fietsenmaker in Amsterdam geweest maar alweer ruim tien jaar in ruste. Spontaan bood hij aan om langs te komen. Zijn oordeel was hard maar duidelijk. Ik had met de ketting ook de tandwielen moeten vervangen, amateur die ik ben. Het goede bericht was dat de kleinste tandwielen alleen met storm in de rug nodig zijn.

Na het afronden van de inpak- en huishoud-werkzaamheden en koffie bij de buren reden we uiteindelijk tegen elven weg.

20160502_105155

Via het Ton Storkpad richting Weesp en daarna langs de oostelijke kanaaldijk van het Amsterdam-Rijnkanaal richting Nigtevecht. Daar bonkte mijn achterwiel bij een hobbel op de velg. Het zal toch niet waar zijn. Al jaren zonder lekke banden en met de nieuwe banden meteen lek. Eerst maar eens opgepompt tot 4 bar en maar kijken.

De wind blies er aardig op los maar gelukkig verlieten we bij Nieuwersluis de Kanaaldijk. Daarna via Breukelen, Maarssen, Lage Weide naar Jutphaas. Jutphaas is in de jaren zestig van de vorige eeuw samen met Vreeswijk samengevoegd tot de gemeente Nieuwegein maar de oude kernen zijn er nog steeds. Daar een broodje gegeten en daarna over de Lekbrug naar Vianen. Vandaar richting Hei- en Boeicop. Bij de Zwaanskuikenbrug over het Merwedekanaal, waar we even op passerende boten moesten wachten, raakten we in gesprek met een bejaarde Hei- en Boeicopper. Hij was vroeger, samen met zijn vrouw, naar o.a. Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gefietst. We hadden een geanimeerd gesprek. Daarna door het prachtige (boeren) landschap naar Leerdam.

De fietsenmaker was snel gevonden en binnen 20 minuten stonden we met nieuwe tandwielen gemonteerd weer buiten. Een hotel was een paar honderd meter verder.

hotel Leerdam
hotel Leerdam

Fijn gereden. Morgen gaan we kijken of we België (Arendonk) kunnen halen.

Muiderberg - Leerdam
Muiderberg – Leerdam