Week 1: 12-18 april

dag 1 – woensdag  12 april 2017, Muiderberg – Givet,
via: Leerdam
, Brakel, Tilburg, Hilvarenbeek, Reusel, Arendonk,
Diest, Tienen, Geldenaken, Eghezée, Namen en Dinant,
354 km, halfbewolkt en ± 12°C

Eerst om half elf nog even koffie bij de buren. Om elf uur kwamen de Oomen’s en die zwaaiden ons zo rond hlaftwaalf uit. Daarna tanken bij de Maxis en daarna de snelweg op. We hadden nog geen idee hoe en hoe snel we naar Andalusië wilden rijden. Op de A2 vlak voor de afslag Leerdam besloten we gewoon zoveel mogelijk onze fietsroute naar Rome van verleden jaar te volgen. Zo gezegd, zo gedaan. Voor Leerdam nog even de banden op de juiste spanning (4,5) gebracht. Bij Hilvarenbeek stopten voor een late lunch met koffie. Vlak voor Geldenaken nog een keer koffie. Deze plaats, die door de Walen consequent Jodoigne Souveraine wordt genoemd, hadden we verleden jaar op miracoleuse wijze weten te missen (zie verslag dag 3 Rome fietstocht). Daarna al snel de afzink naar Namur en langs de Maas verder naar Givet via Dinant. De camping was al gesloten om 20:10 dus we gingen staan op de Camperplaats ervoor.

dag 2 – donderdag  13 april 2017, Givet – Stenay,
via: Haybes, Revin, Charleville-Meziers, Donchery, Sedan, Wadelincourt,
Remilly-Aillencourt, Mouzon, Beaumont-en-Argonne en Letanne,
114 km, halfbewolkt en ± 14°C

Lekker uitgeslapen en pas na twaalven weg. Even in Haybes gekeken dat verleden jaar een etappe-plaats voor ons was. Na Charleville-Mezieres een stukje snelweg om vlak voor Sedan bij Donchery deze te verlaten. Langs hotel Kyriad (ook een etappe-stop) en dan vlak voor het centrum naar rechts langs de Maas richting Mouzon. De camperplaats in Mouzon was nog niet in werking dus we gingen door. In Letanne nog even geprobeerd de shortcut naar Stenay te vinden maar dat lukte niet. Even over vijf waren we in Stenay op weer een camperplaats aan de Maas. ‘S avonds nog even naar de Intermarché op het bedrijventerrein van Stenay gefietst voor wat boodschapjes.

dag 3 – vrijdag  14 april 2017, Stenay – Rebeuville (Neufchateau),
via: Dun-sur-Meuse, Verdun, St. Mihiel, Commercy,
Void-Vacon, Vaucouleurs en Domremy-la-Pucelle,
154 km, halfbewolkt en ± 15°C

Weer laat weg en lekker uitgerust. Lekker rustig de fietsroute gevolgd. De camping in Domrémy was gesloten en zag er vervallen uit. Via de Camperapp vonden we een kleine Camperplek (3 plaatsen) bij Rebeuville. Er stond één ander camper en er was elektra. Na het eten nog even gewandeld.

dag 4 – zaterdag  15 april 2017, Rebeuville (Neufchateau) – Champlitte,
via: Bourg-Ste-Marie, Lenizeule, Meuse, Malroy, Pouilly-en-Bassigny
,
Vicq, Varennes-sur-Amance en Pressigny,
120 km, halfbewolkt en ± 15°C

Eerst een klein stukkie terug naar Neufchateau voor boodschappen en tanken bij LeClerc. Daarna weer verder de Maas volgen. Bij Bassoncourt reden we op dezelfe manier verkeerd als vorig jaar. Op het te grote plein in Pouilly aten en dronken we wat. Koffie in Pressigny. In Champlitte bleek de camping dezelfde als de Camping Municipale die we in de jaren tachtig een paar keer hadden bezocht. Na het eten nog een wandeling gemaakt naar het kasteel in het stadje.

dag 5 – zondag  16 april 2017, Champlitte – Dompierre-sur-Mont,
via: Pouilly-sur-Vingeanne, Pontailler-sur-Saone, Auxonne,
Tavaux, Bletterans, Courlans en Lons-le-Saunier,
157 km, halfbewolkt en ± 15°C

Rond tien uur Jilles-Pieter gebeld. Hij was zeer verrast dat we in de buurt waren. ‘Fietsend of lopend’ was zijn vraag. In Pouilly reden we naar het startpunt van de prachtige Voi Verte die we vorig jaar reden. Daarna zoveel mogelijk via ons parcours naar Dompierre. Bij Lons wilden we eens wat anders proberen dan de ontzettend steile helling daar. Dat resulteerde in een prachtige onweg via Orgelet naar Dompierre waar Jilles en Lucas in de melkput net de eerste shift van 12 koeien aan het melken waren. ‘S avonds als vanouds ontzettend gezellig en lekker zitten eten. Het gaat de familie daar goed! We lieten de camper op het erf staan voor een prima nachtrust.

dag 6 – maandag  17 april 2017, Dompierre-sur-Mont – Saint-Fortunat-sur-Eyrieux,
via: Orgelet, Arinthod, Pont d’Ain, Lagnieux, Loyettes
,
Lyon, Vienne, Valence en l’Oriol-sur-Drôme,
292 km, halfbewolkt en ± 15°C

Na een bakkie om negen uur liepen we naar het pand in het dorp dat Jilles en Angelique onlangs hebben aangeschaft. Een enorm bedrijfsgebouw met aan beide uiteinden 2 woningen die niet helemaal meer up-to-date zijn. Negentiende eeuws en vroeg twintisgste eeuw. Enorm veel werk aan te doen met ditto mogelijkheden. Rond elf uur namen we afscheid en reden naar de Camperplaats in Orgelet om vuilwater en toilet te lozen. Daarna weer de fietsroute volgen tot Loyette aan de Rhône. Daarna kozen we eindelijk de snelweg richting Spanje. Bij L’Oriol moesten we zo’n 20 km de Ardeche in naar de mooie camping in St. Fortunat. We werden ontvangen door een treurige camping-eigenaresse. Ze had samen met haar man zo’n vijf jaar geleden de camping gekocht en waren, met zichtbaar resultaat, bezig met een vernieuwingsslag. Afgelopen herfst werd haar man ernstig ziek (kanker) en overleed na een paar maanden. Ze stond er nu, met haar 10 jaar oude zoon, alleen voor. Na het eten maakten we nog een klein wandelingetje naar het dorp waar we de boulangerie zagen die we de volgende dag nodig hadden.

dag 7 – dinsdag  18 april 2017, Saint-Fortunat-sur-Eyrieux – Palamos,
via: 
l’Oriol-sur-Drôme, Montelimar, Orange, Nîmes, Montpellier,
Beziers, Narbonne, Perpignan, Figueres en Palafrugell,
465 km, halfbewolkt, harde wind en ± 18°C

We rekenden af met de eigenaresse. We wensten haar ‘bon courage’ met haar treurige omstandigheid. In tranen zei ze ons gedag. Met een bedrukt gemoed vervolgden we onze weg. Tot Figueres reden we alleen maar snelweg. Daarna 55 km binnendoor naar Palamos. O.a. kwamen we langs Toroella de Montgri waar we op campng El Delfin Verde stonden in 1970 (Met Ruud en Linda) en in 1972 (met Jil, Metje en kleine Jilles-Pieter). Op de camping lag de elektrakabel in de stront (bah).